header_vervolg_02.jpg

Save the date seminar Berkenbrein - Emotie en leren: op zoek naar de juiste balans

Save the date! Op 7 maart 2018 organiseert De Berkenschutse het seminar Berkenbrein - Emotie en leren: op zoek naar de juiste balans.

 

We openen het seminar met een lezing van dr. Erno Hermans: Het emotionele brein: leren & geheugen. Tijdens emotionele en stressvolle gebeurtenissen maakt ons lichaam zich klaar om zich optimaal te kunnen verdedigen. Deze lichamelijke veranderingen hebben ook een sterke invloed op het functioneren van ons brein: we worden bijvoorbeeld alerter, en vormen buitengewoon sterke herinneringen. In deze lezing legt Erno uit hoe dit werkt op het niveau van onze hersenen. Kunnen we deze kennis toepassen om traumatische herinneringen te verzachten? En kan deze kennis ons misschien ook helpen leerstrategieën in onderwijs te verbeteren?

 

Vervolgens geeft drs. Esther Leuning een actieve workshop waarin diverse mindfulnessoefeningen gepresenteerd worden. Er zal ingegaan worden op de toepasbaarheid van verschillende oefeningen bij verschillende patiëntgroepen. Zo zijn bepaalde oefeningen geschikt voor kinderen en jongeren met een autisme spectrum stoornis of ADHD, maar zijn er ook speciale oefeningen voor jongeren met emotieregulatieproblematiek en crisisgedrag (wisselende stemmingen, neiging tot automutilatie, eetproblematiek). Tevens zal stilgestaan worden bij wat te doen als kinderen en jongeren de neiging hebben om te dissociëren (conversie achtige beelden). Omdat ‘zelf ervaren’ een belangrijke pijler van mindfulnessbeoefening is, gaan we verschillende oefeningen uitproberen.

 

Tot slot geeft dr. Rinka van Zundert een lezing over positieve psychologie en geeft de vertaalslag naar het onderwijs. Rinka ontwikkelde op basis van de wetenschappelijke inzichten uit de Positieve Psychologie een zogeheten “heleschoolbenadering” veerkracht en welbevinden; een aanpak waarbij het welbevinden van zowel de leerlingen als de leerkrachten actief worden vergroot. In deze lezing zal Rinka ingaan op het wat, waarom en hoe van het integraal werken aan welbevinden op school.

 

Vooraankondiging seminar 7 maart 2018 social media