header_vervolg_04.jpg

Seminar Berkenbrein - Emotie & leren: op zoek naar de juiste balans

Op 7 maart 2018 organiseert De Berkenschutse het seminar Berkenbrein - Emotie & leren: op zoek naar de juiste balans.

 

We openen het seminar met een lezing van dr. Erno Hermans: Het emotionele brein: leren & geheugen. Tijdens emotionele en stressvolle gebeurtenissen maakt ons lichaam zich klaar om zich optimaal te kunnen verdedigen. Deze lichamelijke veranderingen hebben ook een sterke invloed op het functioneren van ons brein: we worden bijvoorbeeld alerter, en vormen buitengewoon sterke herinneringen. In deze lezing legt Erno uit hoe dit werkt op het niveau van onze hersenen. Kunnen we deze kennis toepassen om traumatische herinneringen te verzachten? En kan deze kennis ons misschien ook helpen leerstrategieën in onderwijs te verbeteren?

 

Vervolgens geeft drs. Esther Leuning een actieve workshop waarin diverse mindfulnessoefeningen gepresenteerd worden. Er zal ingegaan worden op de toepasbaarheid van verschillende oefeningen bij verschillende patiëntgroepen. Zo zijn bepaalde oefeningen geschikt voor kinderen en jongeren met een autisme spectrum stoornis of ADHD, maar zijn er ook speciale oefeningen voor jongeren met emotieregulatieproblematiek en crisisgedrag (wisselende stemmingen, neiging tot automutilatie, eetproblematiek). Tevens zal stilgestaan worden bij wat te doen als kinderen en jongeren de neiging hebben om te dissociëren (conversie achtige beelden). Omdat ‘zelf ervaren’ een belangrijke pijler van mindfulnessbeoefening is, gaan we verschillende oefeningen uitproberen.

 

Tot slot geeft dr. Rinka van Zundert een inspirerende masterclass over vaardigheden en eigenschappen die de veerkracht en het welbevinden van zowel leerlingen als leerkrachten vergroten. Welke zijn dit – en hoe integreer je die in je dagelijkse onderwijspraktijk zodat het niet veel extra tijd en geld kost? Ook zal Rinka ingaan op het concept en het belang van de “whole-school approach” van welbevinden. Dit is een benadering die niet alleen kinderen, maar ook leerkrachten en zelfs hele schoolorganisaties nog beter kan laten floreren.

 

Vooraankondiging seminar 7 maart 2018 social media