header_vervolg_03.jpg

Seminar Berkenbrein - Emotie & leren: op zoek naar de juiste balans

De Berkenschutse organiseert het seminar Berkenbrein - Emotie & leren: op zoek naar de juiste balans op woensdag 7 maart 2018. Klik hier om de flyer in te zien.

 

Datum en tijdstip: Woensdag 7 maart 2018 van 13.30 - 17.15 uur

Locatie: Schouwburgzaal Het Scureken Kempenhaeghe

Sterkselseweg 65 te Heeze

Aanmelden: Aanmelden was mogelijk t/m woensdag 28 februari. Om deel te nemen aan het seminar vragen wij een bijdrage van €30,00 per persoon. 

Vragen: Hebt u nog vragen over het seminar, mail deze dan naar communicatie@berkenschutse.nl.

 

Het emotionele brein: leren & geheugen door Erno Hermans

Tijdens emotionele en stressvolle gebeurtenissen maakt ons lichaam zich klaar om zich optimaal te kunnen verdedigen. Deze lichamelijke veranderingen hebben ook een sterke invloed op het functioneren van ons brein: we worden bijvoorbeeld alerter, en vormen buitengewoon sterke herinneringen. In deze lezing legt Erno uit hoe dit werkt op het niveau van onze hersenen. Kunnen we deze kennis toepassen om traumatische herinneringen te verzachten? En kan deze kennis ons misschien ook helpen leerstrategieën in onderwijs te verbeteren?

 

Mindfulness, de mogelijkheden zijn eindeloos door Esther Leuning

In deze actieve workshop zullen diverse mindfulnessoefeningen gepresenteerd worden. Er zal ingegaan worden op de toepasbaarheid van verschillende oefeningen bij verschillende patiëntgroepen. Zo zijn bepaalde oefeningen geschikt voor kinderen en jongeren met een autisme spectrum stoornis of ADHD, maar zijn er ook speciale oefeningen voor jongeren met emotieregulatieproblematiek en crisisgedrag (wisselende stemmingen, neiging tot automutilatie, eetproblematiek). Tevens zal stilgestaan worden bij wat te doen als kinderen en jongeren de neiging hebben om te dissociëren (conversie achtige beelden). Omdat ‘zelf ervaren’ een belangrijke pijler van mindfulnessbeoefening is, gaan we verschillende oefeningen uitproberen.

 

Vergroot je veerkracht en welbevinden door Rinka van Zundert 

Deze inspirerende masterclass gaat over vaardigheden en eigenschappen die de veerkracht en het welbevinden van zowel leerlingen als leerkrachten vergroten. Welke zijn dit – en hoe integreer je die in je dagelijkse onderwijspraktijk zodat het niet veel extra tijd en geld kost? Ook zal Rinka ingaan op het concept en het belang van de “whole-school approach” van welbevinden. Dit is een benadering die niet alleen kinderen, maar ook leerkrachten en zelfs hele schoolorganisaties nog beter kan laten floreren.